Scoala Gimnaziala nr. 2 orasul Boldesti-Scaeni

Str. Colinei nr. 40 ,Tel /Fax 0244/211469 ;Jud. Prahova ;Cod 105300 e-mail: blogscaieni@yahoo.com

PERSONALITATI PRAHOVENE

 • nichita 31.03.1933 – 13.12.1983  

  Poet, eseist și scriitor, Nichita Stănescu s-a născut la Ploiești în 31 martie 1933. A urmat cursurile liceului „Sf. Petru și Pavel” (astăzi „Mihai Viteazul”) iar mai târziu ale Facultății de Filologie din București. Deși în 1955 își adună toate poeziile într-un volum acesta nu va fi publicat decât foarte târziu, după moartea sa.

  Debutul său literar se produce în 1957 când i se publică 3 poezii în 2 reviste. După acest debut urmează volumul  „Sensul  iubirii” (1960), și, în 1964, „O viziune a sentimentelor” pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor. Câțiva ani mai târziu, primește din nou Premiul Uniunii scriitorilor pentru : „Necuvintele” (1969) și pentru „Cartea de recitire” (eseuri) în 1972.

  În 1975 obține pentru a patra oară premiul Uniunii dar și premiul Internațional Herder. În 1978 pentru volumul de poezii „Epica Magna” primește premiul Academiei Române, „Mihai Eminescu”.

  Anul 1980 înseamnă candidatura lui Nichita Stănescu la Premiul Nobel pentru literatură la propunerea Academiei suedeze.

  Alte volume de poezii: „Roșu vertical”, „Dreptul la timp”, „Oul si sfera”, „Măreția frigului”, „Ordinea cuvintelor”. Obsedat de cuvinte și de frumusețea limbii române, poetul a  fost  deseori supranumit și „poetul necuvintelor”.

  Ștefan Augustin  Doinaș îl socotea: „cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanşa asupra poeţilor ei.”, iar Alexandru Condeescu în prefața la antologia „Ordinea cuvintelor” scria: „Nichita Stănescu este un inventator, tip artistic la fel de rar ca întemeietorul. Experimentînd asupra lui însuşi, el creează un cu totul alt spaţiu al sentimentelor decît cel îndeobşte cunoscut, spaţiu al aventurii poetice unde limba se naşte din nou recreîndu-şi la rîndu-i vorbitorii.”

  Despre el Nichita spunea: „Poetul nu are biografie; biografia lui este de fapt propria lui operă, mai bună sau mai rea, mai măreaţă sau mai puţin măreaţă.”  

 • PREZENTARI  IN POWER POINT –  NICHITA STANESCU

   Omul Nichita Stanescu    ,  Versuri si ganduri

   

   

   

 • CRISTIAN PETRU BALAN – Monografia orasului Boldesti-Scaieni( „Meleagul viselor ce trebuie implinite”),Editura Premier, 2007        

           Sub o semnatura prestigioasa – cea a profesorului si scriitorului Cristian Petru Balan, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte – a aparut monografia orasului Boldesti-Scaieni, intitulata sugestiv „Meleagul viselor ce trebuie implinite”. (Sa precizam, inca de la inceput, ca autorul opteaza pentru scrierea numelui orasului praho-vean sub forma „Boldesti-Scaieni”, considerand ca aceea folosita oficial in ultimii ani – Boldesti-Scaeni – este gresita, incalcandu-se normele ortografice si ortoepice in vigoare, dar si faptul ca in pronuntie se aude perfect si „i”-ul omis in scriere). Stabilit de peste doua decenii in Statele Unite, profesorul Cristian Petru Balan este absolvent al Lice-ului „I.L. Caragiale” din Ploiesti, a predat in mai multe institutii de invatamant din judet, dar si la Universitatea Berlitz din Chicago. A scris 16 volume de proza, teatru si poezie, are lucrari de pictura si sculptura expuse in tara si in America, vorbeste fluent sapte limbi, continua sa publice in Statele Unite, Canada, Germania si in Romania. Urmand rigorile oricarei lucrari monografice, dar imprimandu-i un stil personal, autorul a creat, intr-un fel, o mica enciclopedie despre asezarea cunoscuta mai ales pentru bogatia sa petrolifera. Dezvaluind cititorului si valoarea sa istorica (falansterul de la Scaieni, dar si aproape necunoscuta greva generala muncitoreasca din noiembrie 1981), culturala (cu o impresionanta lista de personalitati, inclusiv din strainatate, pe care pasii le-au purtat pe „meleagul viselor” cum il denumeste autorul) si aducand-l intr-o actualitate surprinsa cu o obiectivitate remarcabila, care sterge distanta geografica la care a fost scrisa lucrarea. De altfel, exista, distinct incluse in volum, multumiri ale autorului pentru toti aceia care i-au sustinut efortul documentarii, oferindu-i, prompt, informatiile necesare. E greu de spus ce nu se afla cuprins in editia I a monografiei la care ne referim. De la explicarea semantica a toponimului Scaieni, la alegerea unui sugestiv motto, de la prezentarea traditiilor la evolutia economica a asezarii, de la interesante povesti de viata – inclusiv cea care poarta accente tragice ale propriei sale familii – la evolutia la zi a industriei petroliere, de la prezentarea celor care au dobandit cetatenia de onoare a asezarii la aceia care ii poarta faima prin lume, de la trecutul politic la actuala componenta a consiliului local – totul, absolut totul isi gaseste reliefarea. Iar scriitura ce poarta amprenta unui om de litere trece mult deasupra unei lucrari monografice si o transforma astfel intr-o carte care merita sa ajunga sub privirile oricarui cititor dornic sa inteleaga istoria unui loc si a oamenilor sai.
 Citat din ziarul PRAHOVA

Anunțuri

8 răspunsuri to “PERSONALITATI PRAHOVENE”

 1. SiMpLu said

  l-am cunoscut______este o persoana sufletista

 2. SiMpLu said

  “Meleagul viselor ce trebuie implinite”_____imi place foarte mult,ne conduce intr-o lume de basm a copilariei_____ajunsi la varsta maturitati oamenii regreta amarnic ca nu si-au implinit toate visele

 3. madutz said

  Domnnul Balan este o persoana complexa ,ce si-a indeplinit visul de a scrie monografia orasului Boldesti-Scaieni , o carte remarcabila din care poti afla intreaga istorie a acestui oras.

 4. nicoleta said

  O personalitate a localitatii Scaeni este si domnisoara profesoara de limba italiana Neagu Daniela-Mariana. Cei care au cunoscut-o sunt rugati sa ma contacteze la adresa de e-mail nico.enculescu@gmail.com. Multumesc!

 5. madalina said

  Este bine ca ne apreciem valorile

 6. LoRd said

  Este uimitor ce a facut domnul Petru pentru noi:X:X:X:X:X:X

 7. teo said

  este super buna scoala asta . nu e alta ca asta.

 8. gabi spus said

  va iubesc,din tot sufletul va doresc ca no sa va mai intalnesc,ca scoala va invata si va rasfata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: